Кількість
|
Вартість
|
||
|
Вок — це висока, округла знизу пательня, яка широко використовується для приготування страв азіатської кухні. Вона вважається найважливішим кухонним аксесуаром у східній кулінарії, адже саме за допомогою сковорідки wok доступна особлива техніка готування стир-фрай: швидкого обсмажування на сильному вогні. При цьому посуд є універсальним, зокрема, його можна використовувати як альтернативу класичній пательні, каструлі, фритюрниці або навіть пароварці.
Особливості та характеристики сковороди ВОК
Wok - сковорідка з тонкими стінками, що за формою нагадує глибоку миску з довгою ручкою. Вок має високі борти і кругле дно, яке концентрує тепло, швидко готуючи їжу на відносно невеликій кількості олії.
Класичний вок виник у Китаї, в провінції Гуандун, і дістав свою назву від мови, якою там розмовляють, кантонської. У різних країнах вок називають по-різному: у Малайзії це «kuali», в Індонезії «wadjan», а на Філіппінах є цілих дві назви: «Kawaii» («маленький вок») і «Kawa» («великий вок»).
У воку можна смажити у фритюрі, пасерувати, тушкувати, готувати на парі, варити, підрум'янювати і навіть коптити. Виконання всіх цих процесів можливе завдяки низці унікальних переваг сковороди:
- Зручна глибина
Округла форма сковороди вок дає змогу легко зачерпувати або змішувати окремі інгредієнти. Високі стінки і велика ємність дають можливість легко перемішувати вміст для рівномірного приготування.
- Швидке приготування
Простота у використанні та швидке нагрівання скорочують час приготування. Купивши сковорідку вок, ви можете готувати улюблені страви ще швидше.
- Покращені смакові якості
Коротший час приготування зберігає важливі вітаміни та поживні речовини в продуктах. Такі інгредієнти, як овочі, також залишаються чудово хрусткими при використанні мінімальної кількості жиру.
- Практичні переваги
Ви можете просто відсунути підготовлені інгредієнти вбік у воку і тримати їх у теплі. Ви можете використовувати весь простір аж до краю, щоб спокійно обсмажити більше інгредієнтів. Оскільки олія залишається в центрі, вже приготовані інгредієнти не розм'якшуються.
Для чого можуть використовуватися сковороди WOK
Азіатські кухарі, як правило, не тримають у шафі всі відомі людству каструлі та сковорідки; для більшості видів приготування їжі вони в основному покладаються на вок.
Воки - неймовірно універсальні кухонні інструменти, а їхня унікальна форма і дизайн роблять їх придатними для створення широкого спектра кулінарних творінь. Ось деякі страви та методи приготування, які ви можете спробувати за допомогою вока:
- Смаження з помішуванням
Очевидний вибір: печеня - традиційна страва, яку готують у воці. Глибока вигнута форма сковороди спеціально розроблена для сильного жару, що робить її ідеальною для швидкого обсмажування, яке потрібне для печені. Результат: красиві хрусткі скоринки з соковитою серединою, все це наповнене насиченими, пікантними смаками.
- Обсмажування до рум'яності
Широка верхня частина і глибока основа вока забезпечують оптимальний розподіл тепла, роблячи нагетси, відбивні або курячі крильця чудово золотистими і хрусткими. Крім того, високі борти вока зводять розбризкування олії до мінімуму.
- Пропарювання
З додаванням спеціальних підставок вок можна перетворити на багаторівневу парову станцію, що ідеально підходить для таких страв, як парові овочі, риба та вироби з м'ясного фаршу. Глибока конструкція вока дуже зручна, у ній поміститься достатньо води для приготування на парі впродовж тривалого часу без необхідності постійного доливання рідини.
- Приготування попкорну
Це може бути неочевидним, але у воці дуже зручно готувати попкорн. Його широка поверхня і глибокі стінки ідеально підходять для приготування зерен без переповнення.
- Приготування пасти
У сковороді вок зручно готувати багатокомпонентні страви. Так, для приготування пасти, ви можете обсмажити все необхідне, поетапно додаючи овочі, м'ясо або морепродукти, соус і, власне, макаронні вироби. Велика, глибока конструкція означає, що ви можете приготувати достатню кількість пасти навіть для великої компанії.
Критерії вибору сковороди ВОК
Вам не потрібно вкладати багато грошей, щоб купити сковороду вок з найкращими характеристиками. Фактично, для виконання властивих для неї завдань посуд має відповідати лише кільком основним вимогам:
- Якісний матеріал
Хороші воки виготовляються з литого алюмінію, вуглецевої сталі або з чавуну. Це міцні матеріали, які швидко нагріваються й остигають, рівномірно реагують на зміну температури, досить доступні за ціною і досить прості в обслуговуванні.
- Оптимальний розмір
Хоча воки в діаметрі бувають від 25 до 80 см (від 10 до 32 дюймів), моделі для домашнього використання зазвичай мають окружність у 28 см. Усе, що більше, буде надто важким, а посуд меншого діаметру не надасть достатньо місця, тож їжа не зможе бути приготована належним чином. Важливо зазначити, що йдеться про окружність верхньої частини, дно ж, своєю чергою, значно менше. Що стосується висоти стінок, то більшість воків мають стандартну глибину 7-9 сантиметрів.
- Наявність кришки
Під час приготування їжі за допомогою вока часто необхідна кришка. Ви можете придбати її разом зі сковородою або замовити ці предмети окремо. Вибираючи кришку, враховуйте, що вона має щільно прилягати. Деякі фахівці рекомендують куполоподібну кришку замість плоскої, яка унеможливлює потрапляння конденсату на їжу.
Де недорого купити сковороду вок в Україні
Якщо вас цікавлять сковорідки вок, купити в Києві або в будь-якому іншому місті України відповідний екземпляр можна за допомогою інтернет-магазину Posud Sale. Каталог пропонує товари відмінної якості в широкому асортименті за найдоступнішою вартістю.
Оформляйте замовлення прямо зараз, скориставшись можливістю вибору зручних способів доставки та оплати.